Workshop Neogeografie

Kaarten op Internet worden vaak niet door GIS-specialisten of kartografen gemaakt. Vanuit communicatie, datajournalistiek en webdesigners is een heel andere benadering van de webkaart ontstaan, zonder onderliggende GIS-techniek. Vaak worden er lichtgewicht applicaties gebruikt, die veel meer hangen aan internetstandaarden dan aan die van de geo-wereld. In deze dag wordt een overzicht geboden over wat er zoal aan neogeografie wordt gedaan, en ga je er natuurlijk ook zelf mee aan de slag!

Leerdoelen

Deelnemers hebben na afloop van deze dag inzicht in welke tools er voor neogeografen beschikbaar zijn en op welke manier ze werken. Met een paar van die tools (waarschijnlijk CartoDB, MapBox Studio en Leaflet, maar de wereld verandert snel en we blijven meebewegen!)  worden ook daadwerkelijk mooie webkaarten door de deelnemers gemaakt, zodat de deelnemers een goed inzicht heeft in de werking en de complexiteit van de verschillende toepassingen.

Inhoud

  • Overzicht gereedschap van de neogeograaf
  • Paleo- versus neogeografie
  • Hands-on: intro CartoDB, Mapbox, TileMill en/of Leaflet

Voor wie?

De cursusdag is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met kaarten op internet zoals dat nu vooral veel door datajournalisten en internetspecialisten zonder geo-achtergrond wordt gedaan. Deze dag is daardoor ook bij uitstek geschikt voor mensen die opereren op het snijvlak tussen geo-specialisten en webredacties. Voor deze workshop is geen GIS-voorkennis vereist.

Startdata

De workshop Neogeografie wordt op vrijdag 16 maart 2018 op de leslocatie GeoFort gegeven. Het is ook mogelijk deze cursus in-house te organiseren. U kunt hiervoor contact opnemen met Erik Meerburg of Edward MacGillavry.

Kosten en inschrijven

De workshop Neogeografie duurt één dag. De kosten voor deze workshop bedragen 500 euro, BTW-vrij (vroegboektarief). Last-minutes welkom op basis van beschikbaarheid, 550 euro BTW-vrij. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, lunches, koffie en thee. Inschrijven kan via het inschrijfformulier van de Geo Academie