OGC in a day

Het Open Geospatial Consortium beheert vele standaarden die ervoor zorgen dat webservices en het gebruik daarvan soepel lopen. Of het nu gaat om simpele Web Mapping Services (WMS) of het geavanceerd editen van geodata op afstand, de OGC standaarden maken het mogelijk.
In één dag word je niet alleen helemaal bijgepraat over alle standaarden, je leert ook wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende services, wanneer je ze toepast en welke software je kunt gebruiken om zulke services te maken.

OGC in a Day

Leerdoelen

Deelnemers kunnen na het volgen van deze eendaagse cursus beoordelen hoe klanten het best bediend kunnen worden met welk soort services. Ook hebben deelnemers voldoende kennis opgedaan om ontwikkelaars en opdrachtnemers goed aan te sturen. Daarnaast kunnen ze beoordelen of gemaakte services aan de kwalitatieve vereisten voldoen.

Inhoud

  • Alle OGC-standaarden en de verschillende onderdelen daarvan. Denk hierbij aan:
    • WMS, WFS, WFS-T, WMTS, TMS, WPS
    • GetFeatureInfo, GetLegendGraphic, DescribeLayer, GetCapabilities
  • De mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende type services
  • De gebruik van deze standaarden in de belangrijkste softwarepakketten, met de daarbij horende specifieke voor- en nadelen
  • Het beoordelen van de kwaliteit van geo-webservices

Deze dag start met de roemruchte OGC-afkortingenquiz (er zijn er nogal wat). In deze ontspannen vorm komen de standaarden één voor één langs. Daarna wordt de WMS-standaard door de deelnemers op interactieve wijze zelf opnieuw bedacht. Het blijkt dat die, door hem zelf te ontwerpen, bijzonder logisch in elkaar zit. Door deze logica zo te ervaren worden ook de andere standaarden wat doorzichtiger.

Vervolgens doorlopen de deelnemers de verschillende standaarden en de mogelijkheden daarvan aan de hand van enkele korte, interactieve presentaties. Software wordt besproken, en diverse webservices (van eigen of andere organisaties) worden op hun toepassing van de standaarden onderzocht. De dag wordt weer afgesloten met een afkortingenquiz zodat op een speelse maar scherpe manier duidelijk wordt wat er die dag aan kennis is opgedaan.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor hen die in één dag de belangrijkste punten uit de rijke verzameling OGC-standaarden willen kunnen overzien.

Data

Op dit moment staat er geen startmoment gepland. Het vormt de eerste lesdag van de tiendaagse opleiding Kwaliteit in geowebservices, en is op deze wijze als zelfstandig eendaagse cursus te volgen. Het is ook mogelijk deze cursusdag in-house te organiseren. U kunt hiervoor contact opnemen met Erik Meerburg.

Kosten en inschrijven

OGC in a day is, zoals de titel al zegt, een eendaagse cursus. De kosten voor deze cursus bedragen 500 euro, BTW-vrij. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, lunches, koffie en thee. Inschrijven kan via het inschrijfformulier van de Geo Academie.