Kennismaking opensource-GIS

Wat betekent open source voor de Nederlandse GIS-wereld? Er wordt veel over gesproken en het schijnt een goed alternatief te zijn voor de traditionele (closed source) softwarepakketten. Is dat inderdaad zo? Of geldt dat alleen voor heel specifieke delen van het vakgebied? En bespaart het nou alleen op de aanschafkosten, of biedt het ook echt meerwaarde voor de organisatie? in deze opensource-driedaagse wordt uitgebreid op die vragen ingegaan.

Leerdoelen

Marco Duiker en Erik Meerburg nemen de deelnemers mee in de wereld van opensource-GIS. Na het volgen van deze driedaagse kennismaking met opensource-GIS heeft de deelnemer een goed overzicht van wat er mogelijk is, hoe de diverse pakketten op elkaar aansluiten en hoe het het beste in te zetten is voor specifieke bedrijfsprocessen.

In een rijke mengeling van techniek (hoe werk ik met de software, hoe maak ik webservices), verandering van omgeving (bij wie kan ik support halen, hoe zit het met patches en updates) en organisatorische aspecten (wat heb ik eigenlijk nodig, hoe regel ik installatie en het beheer) wordt duidelijk gemaakt hoe het opensourcepalet in elkaar zit en hoe je daarmee kan werken. Na afronding van deze cursus weet je niet alleen hoe en wat je kunt GISsen met open source, maar heb je het natuurlijk ook zelf in huis.

Inhoud

De eerste dag gaat voornamelijk in op de vragen: wat betekent het voor een organisatie om met open source te werken, wat zijn de licentiestructuren en wat betekenen ze en hoe is het support geregeld? Deze dag is minder technisch van aard, en daardoor ook voor niet-technici geschikt. Om deze reden is deze dag ook ‘los’ te volgen*.

De tweede dag focust op de verschillende geografische opensource-softwareproducten, de samenhang daartussen en de aansluiting van die producten op bedrijfsprocessen. Er wordt kennisgemaakt en geoefend met de software die door OSGeo worden ondersteund. De derde dag wordt echt de diepte ingegaan met deze software.

 

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor personen die weten wat ze met GIS willen doen. Voor dag twee en drie is het noodzakelijk om al minimaal de basis GIS-handelingen te beheersen: de focus ligt in deze training op de kennismaking met nieuwe software en de mogelijkheden die opensourcesoftware biedt.

* De eerste dag is wezenlijk verschillend van opzet. Een goede combinatie is bij voorbeeld dat een manager of coördinator alleen deze dag volgt, terwijl een medewerker geo-informatie van diezelfde organisatie alle drie de dagen bijwoont. Op deze wijze neemt de inhoudelijk medewerker de volledige kennis tot zich, en blijft zijn of haar manager bij waar het de organisatorische aspecten betreft.

Startdata

Voor deze cursus staat op dit moment geen startdatum gepland. Het is mogelijk deze cursus in-house te organiseren. U kunt hiervoor contact opnemen met Erik Meerburg.

Inschrijving en kosten

De kosten voor deze training bedragen 1500 euro, BTW-vrij. Dit bedrag is inclusief alle lesmateriaal, gebruik computers en benodigde software, lunches, koffie en thee. Het tarief voor het volgen van alleen de eerste dag bedraagt 500 euro. Inschrijven kan via het inschrijfformulier van de Geo Academie.