GeoVisualisatie

Als er een ding is waar geo-informatie enorm in uitblinkt dan is het de mogelijkheid deze data goed te visualiseren! In tien lesdagen wordt u door gerenommeerde cartografen wegwijs gemaakt in de wereld van de geo-datavisualisatie, kortweg GeoVisualisatie. Het lijkt zo verschrikkelijk makkelijk met de huidige tools een kaart of andere visualisatie te maken, maar draagt die wel de juiste boodschap uit? En in technische zin komt er toch ook nog heel wat bij kijken…

Leerdoelen

Aan het eind van deze tiendaagse opleiding heeft de deelnemer inzicht in het overbrengen van de juiste boodschap met geodata, achtergrondkennis over gebruik van grafische variabelen en technische vaardigheden om verschillende typen kaarten en kaartapplicaties op een gedegen manier op te bouwen en te vervaardigen.
De deelnemer kan kaarten en map-applicaties van anderen beoordelen, en heeft ook de vaardigheden in huis om ze zelf te maken.

Inhoud

De opleiding GeoVisualisatie (ook bekend als Cartografie in GIS) is onderverdeeld in vier blokken, elk met een eigen aandachtsgebied.

  1. Introductie cartografie (2 dagen)
  2. Betere kaarten maken met QGIS (3 dagen)
  3. Geovisualisaties op het web (3 dagen)
  4. Eindproject (2 dagen)

Introductie cartografie biedt een stevige basis, waarin theorie wordt gecombineerd met praktijk. Het voorziet in een ruime hoeveelheid kennis, die direct wordt toegepast in QGIS. Trefwoorden hierbij zijn datasturing, meetniveaus, grafische grammatica, kleurenleer en visuele hierarchie.

Betere kaarten maken met QGIS is er op gericht de tools goed te leren toepassen. Het zelf doen in QGIS neemt een belangrijke plaats in. Symboolontwerp en -plaatsing, labeling, randinformatie, afwerking tot heldere en in het oog springende kaarten.

Geovisualisaties op het web bevat de nieuwste technieken op het web. Hoe pak je een goede webmap-applicatie aan? Hoe maak je een geografisch dashboard, zoals we die zo vaak zien voor Covid-19? Hoe doe je een juiste styling voor Mapbox?

In het eindproject pakt iedereen een onderwerp bij de kop wat hij of zij écht wil (of moet) maken. Onder begeleiding van de specialisten werk je dat verder uit.

De vier blokken vormen een geheel, maar zijn ook afzonderlijk te volgen.

Voor wie

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor GIS-gebruikers die een bredere kennisbasis willen op het gebied van visualisatie. Als ingangsniveau wordt gevraagd minimaal over een aantal basisvaardigheden in GIS te beschikken, opgedaan door werkervaring of door bij voorbeeld de Basisopleiding GIS te hebben gevolgd.

Docenten

Deze cursus is opgezet door een drietal docenten die hun cartografische sporen ruim verdiend hebben: Winifred Broeder (Landkaartje), Edward MacGillavry (Webmapper) en Elger Heere (Hogeschool Utrecht). Samen dekken zij het cartografisch spectrum op een mooie manier af.
cartologos

Startdata

GeoVisualisatie staat op dit moment niet ingepland.

 

Cursusduur, kosten, inschrijven

De opleiding GeoVisualisatie duurt tien dagen, verspreid over ongeveer drie maanden (een vaste lesdag in de week).

  • Het cursusgeld voor het hele traject (10 dagen) bedraagt voor vroegboekers 2750 euro, BTW-vrij. Daarna bedragen de kosten 2950 euro
  • De module Introductie cartografie in combinatie met Betere kaarten maken met QGIS (5 dagen) wordt aangeboden voor 1950 euro
  • De module Introductie cartografie in combinatie met Geovisualisaties op het web (5 dagen) wordt aangeboden voor 1950 euro
  • Een losse module volgen kan ook, tegen een dagtarief van 500 euro (1000 voor de tweedaagse, 1500 voor de driedaagse)

Alle prijzen voor deze opleidingen zijn BTW-vrij, en inclusief alle lesmateriaal, gebruik computers en benodigde software (tijdens de opleiding wordt indien gewenst een laptop in bruikleen gegeven), lunches, koffie en thee. Inschrijven voor deze opleiding kan via het  inschrijfformulier van de Geo Academie.
Belangstelling? Het is altijd mogeljk even te informeren.