Geovisualisatie (alias: cartografie in GIS)

Als er een ding is waar geo-informatie enorm in uitblinkt dan is het de mogelijkheid deze data goed te visualiseren! In tien lesdagen wordt u door gerenommeerde cartografen wegwijs gemaakt in de wereld van de geo-datavisualisatie. Het lijkt zo verschrikkelijk makkelijk met de huidige tools een kaart of andere visualisatie te maken, maar draagt die wel de juiste boodschap uit? En in technische zin komt er toch ook nog heel wat bij kijken…

Leerdoelen

Aan het eind van deze tiendaagse opleiding heeft de deelnemer inzicht in het overbrengen van de juiste boodschap met geodata, achtergrondkennis over gebruik van grafische variabelen en technische vaardigheden om verschillende typen kaarten op een gedegen manier op te bouwen en te vervaardigen.
De deelnemer kan kaarten van anderen beoordelen, en heeft ook de vaardigheden in huis om ze zelf te maken.

Inhoud

De opleiding Geo-datavisualisatie (ook bekend als Cartografie in GIS) is gericht op het goed leren maken van kaarten. Het zelf doen neemt een belangrijke plaats in. Door de opleidingsdagen heen wordt steeds meer ondersteunende theorie behandeld en direct in praktijk toegepast, zodat de kennis ook direct verankerd wordt.

Aan de orde komt onder andere:
• Data als fundament van de cartografie: meetniveaus en statistiek
• Databewerking
• Projecties en transformaties
• Thematische kaarten
• Grafische grammatica
• Kleurenleer
• Visuele hiërarchie
• Symboolontwerp
• Afwerking van de kaart: legenda, tekstplaatsing en randinformatie
• Het werken naar eindproducten: papieren kaart en webkaart
• Neogeografie
• Speciale kaarten als heatmaps, OV-kaarten, anamorfosen, etc.

Voor wie

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor GIS-gebruikers die een bredere kennisbasis willen op het gebied van cartografie. Als ingangsniveau wordt gevraagd minimaal over een aantal basisvaardigheden in GIS te beschikken, opgedaan door werkervaring of door bij voorbeeld de Basisopleiding GIS te hebben gevolgd.

Docenten

Deze cursus is opgezet door een drietal docenten die hun cartografische sporen ruim verdiend hebben: Winifred Broeder (Landkaartje), Edward MacGillavry (Webmapper) en Elger Heere (Hogeschool Utrecht). Samen dekken zij het cartografisch spectrum op een mooie manier af.

cartologos

Startdata

Geovisualisatie alias Cartografie in GIS stond gepland te starten op GeoFort april 2019, maar helaas gaat deze niet door. Er wordt bezien wanneer deze opleiding opnieuw wordt aangeboden.

 

Cursusduur, kosten, inschrijven

De opleiding Cartografie in GIS duurt tien dagen, verspreid over ongeveer drie maanden (een vaste lesdag in de week). Het cursusgeld bedraagt voor vroegboekers 2500 euro, BTW-vrij. Daarna bedragen de kosten 2950 euro, BTW-vrij. Dit bedrag is inclusief alle lesmateriaal, gebruik computers en benodigde software (tijdens de opleiding wordt indien gewenst een laptop in bruikleen gegeven), lunches, koffie en thee. Inschrijven voor deze opleiding kan via het  inschrijfformulier van de Geo Academie.
Belangstelling? Het is altijd mogeljk even te informeren.