Kwaliteit in geowebservices

Webmaps maken is geen kunst meer. Softwareleveranciers schieten in demo’s de een na de andere geo-webservice in de lucht, de een nog mooier dan de ander. Weer op het werk aangekomen blijkt het toch niet allemaal vanzelf te gaan. Wordt elk kaartje nou een eigen webservice? Wie gaat al die services beheren? En wie gaat ze dan maken? Hoe houd ik als geobeheerder het overzicht? Zodra webservices in een professionele omgeving terecht komen lijkt de wereld van de snelle webmaps ver weg. De Geo Academie biedt met de tiendaagse opleiding Kwaliteit in geowebservices een degelijk kompas in deze materie.

Leerdoelen

De deelnemer kan na het volgen van deze opleiding zelf webservices maken en beheren, en heeft daarnaast ook voldoende kennis om het uitbesteden hiervan als deskundige te begeleiden. Op het gebied van webmaps weet de deelnemer wat de belangrijkste cartografische elementen van webmaps zijn en hoe deze effectief toe te passen. Daarnaast weet hij of zij waar de mogelijkheden en beperkingen van webservices liggen en wat de voor- en nadelen zijn van in eigen huis doen, zelf in de cloud zetten of juist helemaal uitbesteden.

Inhoud

In deze opleiding komen cartografische en IT-aspecten aan de orde. Geowebservices is een redelijk technisch onderwerp,  dat met veel hands-on oefeningen en opdrachten wordt gebracht. Tijdens deze opleiding worden veel geowebservices door de deelnemers zelf gemaakt en gebruikt.

De cartografische kant beslaat onder andere:

 • Kleur- en fontgebruik bij webmaps
 • Het interactieontwerp
 • Schaalafhankelijkheid
 • De balans tussen thema en ondergrond
 • Legenda’s: een klaarzetten, meer klaarzetten of de gebruiker de vrije hand laten?

Op het gebied van de services wordt ruim aandacht gegeven aan:

 • De smaken in geowebservices
 • Voorbereiden op het gebruik door onbekende eindgebruikers
 • Tiling, images of features?
 • Het beheer van services: hardware, performance monitoring, continuïteit
 • In de Cloud of zelf doen? Hoe kom ik door de OTAP-omgeving?
 • Backup-strategieën voor webservices
 • En uiteraard: wat moet/kan ik met INSPIRE?

Deze opleiding wordt gegeven door de webspecialisten van de OpenGeoGroep. Dit garandeert actuele kennis bij de docenten, en vooral ook veel praktijkervaring

Voor wie?

Deze tiendaagse opleiding is bedoeld voor mensen die professioneel met geowebservices bezig zijn of daarmee willen starten. Deze opleiding biedt de mogelijkheid om flink hands-on ervaring op te bouwen met deze materie, terwijl er ook een meer theoretisch-technische basis wordt gelegd. Hierdoor is het zowel geschikt voor deelnemers die zelf webservices maken en beheren als voor hen die dit werk juist willen gaan uitbesteden.

Startdata

Kwaliteit in geowebservices staat op dit moment nog niet ingepland. Het is natuurlijk altijd mogelijk even te informeren…

Cursusduur, kosten, inschrijven

De opleiding Kwaliteit in geowebservices duurt tien dagen, verspreid over ongeveer drie maanden (een vaste lesdag in de week). Het cursusgeld bedraagt 2750 euro, BTW-vrij voor vroegboekers, last-minutes wordt (afhankelijk van beschikbaarheid) 3250 euro in rekening gebracht. Deze bedragen zijn inclusief alle lesmateriaal, gebruik computers en benodigde software (tijdens de opleiding wordt indien gewenst een laptop in bruikleen gegeven), lunches, koffie en thee. Inschrijven voor deze opleiding kan via het  inschrijfformulier van de Geo Academie.